Merkel wil geen ideologische kruistochten - NRC - zaterdag 6 september 2014

Neo-conservatieven en liberale idealisten dachten de democratie ‘met zachte hand’ te bevorderen in Oekraïne. Merkel begrijpt dat je invloedssferen niet zomaar kunt
negeren, aldus Arend Jan Boekestijn.
Lees meer....

De kracht van een financiële oorlog

Arend Jan Boekestijn - 26 april 2014 Elsevier

De historische animositeiten in Oekraïne bieden Poetin genoeg kansen om het land te destabiliseren. Het Westen denkt met financiële oorlogsvoering Poetin af te houden van annexatie van het oosten. Na het overleg in Genève vorige week leek het financiële wapen van tafel. Maar als Poetin opnieuw kansen ruikt, zal het Westen weer moeten dreigen met economische sancties.

Lees meer....

Poetin’s annexatie van de Krim: ‘business as usual’ of ‘game changer’?

Arend Jan Boekestijn (Universiteit Utrecht) - 16 juni 2014

Veel experts denken dat Poetin zijn hand heeft overspeeld op de Krim en Oost-Oekraïne. Zij wijzen op de gigantische desinvesteringen in Rusland en claimen dat de sancties pijn doen. Hun conclusie is dat Poetin uiteindelijk een tovenaarsleerling zal blijken te zijn. Hij wilde Oekraïne tot de orde roepen maar de hoge kosten waarmee zijn beleid gepaard gaat zullen hem uiteindelijk terugduwen in zijn hok. Het is de vraag of deze analyse hout snijdt. Er zijn goede geopolitieke, ideologische, militaire en economische argumenten dat Poetin veel doordachter opereert dan algemeen wordt aangenomen. Het is bepaald niet uitgesloten dat het optreden van Poetin wel degelijk een ‘game changer’ is met grote gevolgen voor de Europese orde.

Lees meer....

Gevolgen van Vladimir Poetin's expansie zuchtLees meer....

Geef Poetin tegenspel, investeer in hard power - NRC - zaterdag 15 maart 2014


Poetin buit de zwakheden van Europa genadeloos uit. En hij heeft in de kwestie Oekraïne de wind mee. Europa moet zijn lessen leren, en bewijzen dat bij ons niet alles om geld draait, aldus Arend Jan Boekestijn.
Lees meer....

Volkskrant - OPINIE - Arend Jan Boekestijn

Het Westen is naïef geweest over de Russische intenties en onbezonnen in de uitbreiding van de westerse invloedssfeer, schrijft Arend Jan Boekestijn. 'Nu is het tijd voor onderhandelen met Rusland.'

Lees meer....